Η γραβιέρα «βασιλιάς» στην Αθήνα

Ποιo κρητικό παραδοσιακό προϊόν είναι πρώτο σε κατανάλωση στην Αττική; Χωρίς δυσκολία θα πει κανείς, ότι αρκετά μπροστά είναι η γραβιέρα. Με το πέρασμα του χρόνου, μάλιστα, δείχνει να κερδίζει και νέους φίλους.

Αυτό προκύπτει αν ρωτήσεις τους καταστηματάρχες με κρητικά προϊόντα στην Αττική. Και δεν είναι λίγα αυτά τα καταστήματα. Σε κάθε δήμο της Αττικής θα δεις και ένα και δύο και περισσότερα τέτοια καταστήματα, που παρά την κρίση τα περισσότερα κατορθώνουν να τα βγάζουν πέρα….

Πώς κινήθηκαν αυτά τα καταστήματα τις ημέρες των εορτών; «Έτσι κι έτσι, περιμέναμε καλύτερα». Μια άλλη απάντηση: «Πιο κάτω από πέρυσι, ο κόσμος δεν έχει λεφτά». Επίσης: «Φέτος τις γιορτές μπήκαν περισσότεροι πελάτες στο μαγαζί μας, αλλά οι εισπράξεις ήταν λιγότερες από πέρυσι».

Η γραβιέρα και γενικότερα τα «γραβιεροειδή» τυριά, η τσικουδιά και τα παξιμάδια. Αυτά τα προϊόντα είναι, που δίδουν στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα στην Αττική το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής είσπραξης, αφού έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση..

Τα κρητικά τυροκομικά προϊόντα αρέσουν ιδιαίτερα και στους μη Κρήτες κι έχουν καλή ζήτηση όλα το χρόνο, με τον ανθότυρο να έχει πολλούς φίλους κυρίως τις μέρες των εορτών, όπως και το κρητικό μέλι.

Όσον αφορά τα κρητικά αλλαντικά – απάκι, λουκάνικα, καπνιστά – δεν αγοράζονται, όπως παλιότερα, όπως επίσης, το λάδι και το κρασί, αν και αυτό ποικίλλει από μαγαζί σε μαγαζί κι εξαρτάται, βέβαια και από την ποιότητα του κάθε προϊόντος, αλλά και την τιμή.

ΠΗΓΗ

zouridakis