Μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη

«Η Κρήτη αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και συνεισφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, συνδυάζει παροχές υψηλού επιπέδου στον Τουρισμό και εκλεκτά τοπικά προϊόντα».
Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) Νεκτάριος Καλαντζής, με αφορμή την ημερίδα με θέμα: “H διασύνδεση των Αγροτικών Προϊόντων της Κρήτης με τον Τουρισμό”, που διοργανώνουν Ε.Ν.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στις 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Ο κ. Καλαντζής, αναφέρεται ακόμη στους στόχους αλλά και τους εν γένει προβληματισμούς της Ε.Ν.Α. τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα πάσχουμε από συνεργασία και από αίσθημα ομόνοιας, παρά από ικανότητα ή δυνατότητες που έχει κάθε τοπική κοινωνία και οικονομία».
Επισημαίνει ακόμη ότι «θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος, με την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια».

•Ποιοί είναι οι στόχοι και το όραμα της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος;
Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία πριν τρία χρόνια της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον. Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ότι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στο χώρο που κινείται εργασιακά και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.
Σκοπός της Ε.Ν.Α. ήταν και είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.
Από τα 32 αιρετά μέλη που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΝΑ από κάθε σημείο της Ελλάδος πριν τρία χρόνια, πλέον ξεπερνάμε τα 200 μέλη.

•Στις παρεμβάσεις σας ανά την Ελλάδα, έχετε δει από κοντά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες. Ποια είναι τα σημεία που επικεντρώνονται αυτά τα προβλήματα.
Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.) Ελλάδος, εδώ και τρία χρόνια παρενέβη ανα την Ελλάδα για την Τοπική Ανάπτυξη με εκδηλώσεις, που κατακλύστηκαν από κόσμο όπου και να πήγε, μιας και ο στόχος ήταν και παραμένει η τοπική ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, με άξονες την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, το θεματικό τουρισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα πολιτισμικά μας αγαθά και την εξωστρέφεια.
Με παρουσία όπως στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αυτοδιοικητικών, στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Τμήμα Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, που υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΝΑ και του ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Τμήμα Τοπ. Αυτοδιοίκησης, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες που βοήθησαν τη χώρα και το παράδειγμά τους είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, στη Θεσσαλονίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών που η ΕΝΑ και η Ένωση Γενικών Γραμματέων υπέγραψαν κοινό κείμενο συνεργασίας και σύσφιγξης στενών σχέσεων , καθώς και στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βελλίδειο, με ομιλία του Προέδρου της ΕΝΑ και βράβευση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, όπου και οι δύο έγιναν επίτιμα μέλη της ΕΝΑ.
Με παρουσία στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Ξάνθη για τον Καπνό και τη σημασία που είχε και έχει για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως πύλη ανάπτυξης, τους ενεργειακούς αγωγούς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στην Κέρκυρα για τον Τουρισμό του Κινηματογράφου και την ανάγκη για προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα με παροχή κινήτρων, που θα εκτινάξει τον ελληνικό τουρισμό, στη Λέσβο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό που θα αλλάξει το τουριστικό προϊόν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Δυτική Μακεδονία για το περιβάλλον και την προστασία του και την ανάδειξη των Πρεσπών και των λιμνών της περιοχής, στη Ρόδο για την Τουριστική Πολιτική και τις δυνατότητες που έχουν τα Δωδεκάνησα, στη Χαλκίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Νέο Καλλικράτη, κάνοντας επίτιμο μέλος της ΕΝΑ τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, στο Μαραθώνα για τον Αθλητικό Τουρισμό και τις προοπτικές του στην Ανατολική Αττική, στη Μάνη για την Προστασία και την Ανάδειξη των Πύργων, καθώς και στο Πικέρμι για την ανάδειξη της Παλαιοντολογίας και την ανάπτυξη στην περιοχή και τέλος στην Κρήτη, στα Χανιά και το Ηράκλειο, για τον Τουρισμό και τη διασύνδεσή του με τα αγροτικά προϊόντα και για τις Υποδομές της Κρήτης και τον Τουρισμό, αντίστοιχα. Συνοπτικά, αυτό που πιστεύω είναι ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από συνεργασία και από αίσθημα ομόνοιας, παρά από ικανότητα ή δυνατότητες που έχει κάθε τοπική κοινωνία και οικονομία. Παντού βρήκα άξιους και ικανούς ανθρώπους, που δυστυχώς λόγω διαφόρων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε τοπική κοινωνία, δεν μπορούν να αναδειχθούν.

• Πού θεωρείτε ότι “πάσχει” η Αυτοδιοίκηση σήμερα; Ποιές είναι οι προτάσεις σας ως Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος για ένα καλύτερο αύριο για την Αυτοδιοίκηση;
Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος, με την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία έργων υποδομής σε κάθε πόλη και νησί, χωρίς να χρειάζονται τα χρήματα για μια πλατεία ή μια ανάπλαση μιας γειτονιάς, να δαπανώνται από τα χρήματα των δημοτών ή από τα δημοτικά τέλη.
Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά manager με σκοπό να βάζει στόχους, να θέτει προτεραιότητες, να αντλεί πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, να πληρώνει το προσωπικό στην ώρα του, να έχει τον πολίτη ικανοποιημένο, αλλά και συμμέτοχο στη λειτουργία της πόλης, να χρησιμοποιεί τη βοήθεια της τεχνολογίας, τόσο για μείωση κόστους, όσο και χρόνου και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας κάθε είδους (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ).
Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα και οι όποιες αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα αυτό το σκοπό.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τοπικά στρατηγικά σχέδια για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρει μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.
Τα μέλη της Ε.Ν.Α. πιστεύουν σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεκδικεί ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και θα τις συνδυάζει με ταυτόχρονη εισροή επιπλέον πόρων από αυτές. Νέες αρμοδιότητες και νέα έσοδα, πρέπει να πάνε μαζί. Διεκδικητικός ο ρόλος της, αλλά και αναπτυξιακός για την επόμενη ημέρα, μακριά από σκοπιμότητες συμφερόντων. Η απαγκίστρωση από τα κόμματα και ο απογαλακτισμός της θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να περάσουν πιο ενωτικά στο αύριο.

•Ασχολούνται οι νέοι με την πολιτική; Θεωρείτε ότι τους απομακρύνουν όλα όσα ταλανίζουν στις μέρες μας το πολιτικό σκηνικό;
Οι νέοι όπως γνωρίζετε και εσείς, δεν ασχολούνται καθόλου με την πολιτική, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Έχω γνωρίσει τους περισσότερους νέους που ασχολούνται με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα και αυτοί δηλώνουν την απογοήτευσή τους και για το επίπεδο της πολιτικής ζωής π.χ. μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο το τι γίνεται πολλές φορές, αλλά και ότι το σημερινό σύστημα δεν βοηθάει την προσέλκυση νέων ανθρώπων, επιστημόνων και εργαζομένων, στην πολιτική, αφού η σημερινή δομή ευνοεί να ασχολούνται με τα κοινά τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, που χρειάζονται και αυτοί, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία όσων ασχολούνται, όπως γίνεται σήμερα. Και κρατήστε και αυτό, ότι πολλοί νέοι που έχουν εκλεγεί, απογοητεύονται και δεν ξανασχολούνται στο μέλλον.
Εμείς, ως Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) έχουμε πάει σε όλη την Ελλάδα και θέλουμε τους νέους μπροστάρηδες. Πέραν της ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά, νέους όχι σε ηλικία απαραίτητα, αλλά σε χρόνια στα κοινά. Ξέρετε, υπάρχει μεγάλο και υγιές κομμάτι στην ελληνική κοινωνία που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά, αλλά δεν το έχει προσεγγίσει κανένας. Η κριτική από τον καναπέ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήσιμη μπορεί να είναι, αλλά δεν αρκεί. Στο σημείο μηδέν που έχουμε φθάσει σήμερα, απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας στην πολιτική ζωή του τόπου, από οποιαδήποτε θέση και η Ε.Ν.Α. πιστεύει σε μια νέα Ελλάδα, μια καλύτερη Ελλάδα.

•Η ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, πραγματεύεται το πολύ σημαντικό θέμα της διασύνδεσης του τουρισμού με τα αγροτικά προϊόντα. Πιστεύετε, με βάση την εμπειρία σας από τις επισκέψεις σας και σε άλλες περιφέρειες των χώρας, ότι η Κρήτη – τουριστικό αλλά και αγροτικό νησί – έχει δυνατότητες να αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό; Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η Κρήτη αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και συνεισφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, συνδυάζει παροχές υψηλού επιπέδου στον Τουρισμό και με τα προϊόντα που παράγονται στο νησί, μπορεί να γίνει η Κρήτη η δύναμη στη μεσογειακή διατροφή. Βότανα, λάδι, ελιά, κρασί, μέλι, κτηνοτροφία, τυρί, τσικουδιά, σφακιανή πίτα είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα που μπορούν τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες αλυσίδες super market παγκοσμίως, όπως και στα ξενοδοχεία αναδεικνύοντας το ελληνικό πρωϊνό και τη μεσογειακή διατροφή. Το κράτος πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες υποδομές, όπως ο περιβόητος ΒΟΑΚ που επιβάλλεται να γίνει, ένα σύγχρονο λιμάνι και αεροδρόμιο. Από κει και πέρα, οι φορείς του νησιού θα πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό, καθώς προσωπικές στρατηγικές έχουν βραχυχρόνια ματιά, ενώ οι συνεργασίες βοηθούν όλους τους φορείς, τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους ίδιους του τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη. Πιστεύω πολύ ότι η Κρήτη και τα Χανιά έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης ποιοτικού τουρισμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω του γαστρονομικού τουρισμού και των τοπικών προϊόντων.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω πολύ και την εφημερίδα ‘’Χανιώτικα Νέα’’ για την βοήθεια στην εκδήλωση της Ε.Ν.Α. που θα γίνει στο Κ.Α.Μ. στα Χανιά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 19.00 και αφορά τη διασύνδεση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης με τον τουρισμό.

Η Ημερίδα
Οι ομιλίες στην ημερίδα θα είναι οι εξής: •«Ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το κλάδο του Τουρισμού»: Μανώλης Σταματάκης, Μελος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, πρ. Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης. •«Προοπτική Συνεργασίας Κρητικών Παραγωγών με τα Κρητικά Ξενοδοχεία»: Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης, Director of Operations | Grecotel Hotels & Resorts. •«Η προώθηση των Μοναστηριακών Αγροτικών Προϊόντων (κρασί, λάδι) στην Κρήτη: Η περίπτωση της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Χανίων»: Νεκτάριος Λιοδάκης, Υπεύθυνος Πωλήσεων Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Vinolio, Εταιρείας παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων Αγίας Τριάδος Χανίων. •«Η ανάγκη διασύνδεσης της ελληνικής κτηνοτροφίας με τα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό»: Γιώργος Βενιεράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου •«Η εξέλιξη της τσικουδιάς και η μετατροπή της σε άλλα ποτά»: Νίκος Νικολιουδάκης, Οινοποιός, Ποτοποιός. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος των “Χ.ν” Γιάννα Μαρουλοσηφάκη ενώ υπεύθυνος διοργάνωσης είναι ο πρόεδρος της ΕΝΑ, Νεκτάριος Καλαντζής.

ΠΗΓΗ http://www.haniotika-nea.gr/