Κρητικά γιατροσόφια

Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ όλων των ασθενειών βρίσκεται στη φύση. Δεν είναι τυχαίες οι τόσο πλούσιες σε “γιατροσόφια” κρητικές μαντινάδες που είναι αφιερωμένες στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Σε διατριβή που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ο.Α.Κ., οι πληροφορίες αυτές (θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων) είναι σημαντικότατες για την φαρμακευτική παραγωγή (και αγωγή), από την εποχή του Ιπποκράτη. Eτσι κι αλλιώς οι μαντινάδες διασώζουν μέχρι την εποχή μας πολλά ιαματικά “γιατροσόφια” που, σε καιρούς χαλεπούς (πόλεμος, Κατοχή) αποτελούσαν και τη μόνη εφαρμοζόμενη θεραπεία για ασθένειες ανθρώπων και ζώων.

ΚΑΙ σήμερα τα βότανα της Κρήτης αποτελούν την “αρχή του νήματος” για θεραπείες. Όλοι μας γνωρίζουμε πως το κρεμμύδι, ας πούμε, αποτελεί άριστο αντιβιοτικό, αλλά και πρώτο φάρμακο για χτυπήματα, γδαρσίματα και πρηξήματα. Τουλάχιστον οι μανάδες -εμάς των μιας κάποιας ηλικίας ατόμων- αυτό είχαν ως πρόχειρο φάρμακο καθώς και το σκόρδο ως μικροβιοκτόνο. Αλλά και το λάδι σήμερα, με κατάλληλη επεξεργασία και συνδυαζόμενο με ορισμένα βότανα αποτελεί άριστο προληπτικό “Iαμα” για τη γρίπη.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως η Περιφέρεια ή ο Δήμος, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη δημοσίευση σε μικρό βιβλίο όλων των θεραπευτικών μαντινάδων, φυσικά με τη συμβουλή (και συμβολή) ιατρών, και να το διανείμουν στα σχολεία καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα ήταν μια προσφορά ουσίας, σε μια εποχή που η ιατρική περίθαλψη όχι απλά “νοσεί”, αλλά είναι και ανύπαρκτη για πολλούς.