ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ

Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα μεγάλο παίχτη του λαγούτου και γνώστη της Κρητικής μουσικής τον Αντώνη Σαλούστρο..

Ο Αντώνης Σαλούστρος γεννήθηκε στο Μορόνι, το 1966 και η καταγωγή του από γενεών είναι από τ Ανώγεια. Το χωριό του δεν ξεπερνά τους 300 κατοίκους και βρίσκεται διπλά στο Ζαρό και στη Γεργερη.

Ανήκει στη πολύ γνωστή οικογένεια των Σαλούστρηδων, με παράδοση ετών στη τέχνη του λαούτου με πρώτο «των μοϊκανών» τον πατερά του.(Παντελή Σαλούστρο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του ξεχώρισε στην εποχή του από τα καλύτερα λαούτα της Κρήτης .Διακεκριμένοι επίσης στην εποχή τους ήταν ο Βασίλης ο Σαλούστρος και ο Παντελής επίσης Σαλούστρος οι οποίοι είναι θείοι του.

Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφερόμασταν στον αδερφό του Μανώλη Σαλούστρο ο οποίος εχει υπάρξει από τα σπουδαία λαούτα της νεώτερης γεννιάς, με πληθώρα γνώσεων γύρω από την μουσικη του τόπου μας καθως και της Βυζαντινής Μουσικής.
Και φυσικά την ιστορία της μουσικής και σπουδαίας αυτής οικογένειας την συνεχίζει ο πρώτος από τους γιούς του ο Παντελής ο νεώτερος.

Ο Αντώνης Σαλούστρος ασχολείται και ο ίδιος επί 32 περίπου χρόνια με το Λαούτο από τα οποία γυρω στα 27 είναι επαγγελματικά και έχει ξεχωρίσει
διπλά στο Θανάση Σκορδαλό, Νίκο Μανιά, Μανώλη Κακλή, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Μανώλη Αλεξάκη, Γιώργο Παπαδάκη, Μιχάλη Αλεφαντινό, Δημήτρη Κουνάλη που κατά καιρούς έχει συνεργαστεί.

Παρακολούθησε και αποφοίτησε στο Γυμνάσιο Μοιρών και στο 2ο λύκειο Ηρακλείου.
Θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα η Κρητική μουσική-και να μην ξεχνάμε αυτό που είμαστε και από πού είμαστε.

saloustros_antonios@yahoo.gr

http://www.erotokritos.gr/