Χωράφια και βοσκοτόπια στο Υπερταμείο λόγω χρεών;

Αν δε διαγραφούν τα παλιά, κινδυνεύουν με κατασχέσεις Κρητικοί αγροτοκτηνοτρόφοι

Τον κίνδυνο να περάσουν στο λεγόμενο Υπερταμείο και από ’κει στα ξένα funds χωράφια και βοσκοτόπια της Κρήτης, που θα κατασχεθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λόγω χρεών, θέσαμε χθες στον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός.

Άλλωστε, στο έλεος των ξένων funds βρίσκονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ σε επίπεδο Κρήτης και συνολικά της χώρας μας.
«Είμαι προσωπικά αντίθετος με μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.

Τι θα γίνει όμως με τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου και της Εκκλησίας; Αν αξιοποιηθούν εκτάσεις που παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητες, σύμφωνα με όσα είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «θα αλλάξει εντελώς ο χάρτης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας».

Στην Κρήτη

«Έχουμε και στην Κρήτη περιπτώσεις βοσκοτόπων κυρίως που, λόγω αδυναμίας των κτηνοτρόφων να προχωρήσουν στην εξόφληση των χρεών τους προς την πρώην ΑΤΕ και το Δημόσιο, κινδυνεύουν με κατάσχεση. Και αν πάνε στο λεγόμενο Υπερταμείο, τότε η γη μας θα καταλήξει στα χέρια των ξένων funds»…
Την ανησυχία του αυτή εξέφρασε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.
«Σίγουρα πάντως κάποιος κτηνοτρόφος που είναι καταχρεωμένος στην παλιά Αγροτική δεν πρέπει να επαναπαύεται. Γιατί ασφαλώς όλα αυτά τα δάνεια θα πάνε στο Υπερταμείο. Και εννοείται ότι θα προσπαθήσουν να του κάνουν κατάσχεση. Αυτό αφορά και την Κρήτη, όπως και όλη την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, δε νομίζω ότι μπορούν να ακουμπήσουν την περιουσία της», είπε χαρακτηριστικά.
«Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι θα πρέπει όλο αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί αναπτυξιακά. Και όχι να εκποιήσουμε τη γη, τα εργαλεία και τα μηχανήματα με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε. Να βρεθούν τρόποι αυτά τα εργαλεία να δουλευτούν. Να ενεργοποιηθούν οι παραγωγοί. Να αξιοποιηθεί η γη. Να βγει εισόδημα. Αλλιώς μέσα από το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και κάποια στιγμή όλα αυτά θα βρεθούν σε ξένα χέρια. Άρα θέλει επαγρύπνηση. Γιατί οι δανειστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που έδωσαν. Κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε τις μηχανές και τις υποδομές που έχουμε για να επιβιώσουμε», κατέληξε.

Τι εννοεί όμως ο κ. Τσίπρας όταν λέει πως «θα αξιοποιηθούν»;

Την περασμένη Παρασκευή, η εκκλησιαστική περιουσία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Μάλιστα, ο υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως «δρομολογήσαμε το επόμενο βήμα, με σκοπό την προάσπιση της περιουσίας της Εκκλησίας, αλλά και την ανάδειξή της ως πυλώνα συνοχής».

Ο Αρχιεπίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ιστορία και τα προβλήματά της, τόνισε ότι «αναζητούμε πάντοτε να ακουμπήσουμε κάπου από πλευράς Πολιτείας, ώστε αυτά τα προβλήματα να βρουν λύση».