86.000 στρέμματα κάηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο

Λίγες ώρες αφότου έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεκίνησε η καταγραφή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Συνολικά κάηκαν 12.600 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχουν καεί περίπου 86.000 στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια.

Ειδικότερα, ο επικαιροποιημένος χάρτης, που δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου, βασίστηκε σε καταγραφή των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μάτι με τη χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Η παραπάνω εκτίμηση είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας της δορυφορικής εικόνας, η οποία ελήφθη τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, το Κέντρο BEYOND συνεχίζει τη χαρτογράφηση με συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης, προκειμένου να παρέχει πολύ λεπτομερείς χάρτες αποτίμησης της ζημιάς σε επίπεδο μεμονωμένης ιδιοκτησίας.

Στο μεταξύ, βάσει των έως τώρα στοιχείων του ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές – EFFIS, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν καεί περίπου 86.000 στρέμματα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος, εκ των οποίων οι 68.892 στρέμματα σε Ν. Βουτζά-Μάτι και Γεράνεια Oρη-Κινέτα. Τα στοιχεία εκτίμησης των ζημιών της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service της E.E. δημοσιοποίησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με αυτά, την περασμένη εβδομάδα οι εκτάσεις που χάθηκαν στις φλόγες είναι:

• Ν. Βουτζάς-Μάτι: Συνολική καμένη έκταση 12.759 στρ. εκ των οποίων 6.934 στρέμματα οικιστικών περιοχών και 5.825 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

• Γεράνεια Oρη-Κινέτα: Συνολική καμένη έκταση 56.133 στρεμμάτων, εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος προστατευόμενης περιοχής.

Εκτενή αναφορά κάνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι όσο αυτή εντείνεται, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. «Σε ό,τι αφορά μάλιστα την Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021-2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ανά έτος», σημειώνουν. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως επιτακτικής προτεραιότητας την άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα. Προτείνουν μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των πυρκαγιών και σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο, αλλά και έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στη δασική υπηρεσία και στους ΟΤΑ, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Έντυπη

ΠΗΓΗ kathimerini.gr