Παροδική η θερμή εισβολή από τις ακτές της Αφρικής στην Κρήτη

Στο «κόκκινο» θα φθάσει ο υδράργυρος την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κρήτη, λόγω μιας θερμής αέριας μάζας από τις ακτές της Αφρικής που θα επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες στο νησί.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, η θερμή εισβολή θα είναι παροδική, ενώ από την Τετάρτη και μετά οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα, σχεδόν φυσιολογικά για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά τόπους στην ενδοχώρα του νησιού, και ιδιαίτερα στις περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, θα σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές τις μεσημβρινές ώρες. Από την Κυριακή θα ξεκινήσει και μία μικρή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης με κορύφωση της την Δευτέρα, χωρίς όμως να εμφανίζει σημάδια ανησυχίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

«Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, εξαιτίας μιας αρκετά θερμής αέριας μάζας η οποία θα περάσει από την κατώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης, κινούμενη από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η θερμή αυτή εισβολή θα αρχίσει να επηρεάζει την Κρήτη σταδιακά από αύριο Σάββατο , θα κορυφωθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα και θα υποχωρήσει σταδιακά από την Τρίτη, αποκαθιστώντας στη συνέχεια ένα πεδίο χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα επαναφέρουν και τις επιφανειακές θερμοκρασίες σε καλύτερα και σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός θα διατηρηθεί καλός για τις επόμενες ημέρες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και να συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας του νησιού όπου οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι. Για αύριο Σάββατο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στους 33 έως 35⁰C στα βόρεια τμήματα της δυτικής Κρήτης , στους 31 έως 33⁰C στα ανατολικά τμήματα και τους 35 έως και 37⁰C στην ενδοχώρα και σε νότιες περιοχές του νησιού.

Την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα με μέση διακύμανση στους 34 έως 36⁰ C ενώ κατά τόπους θα ξεπεράσει και τους 38⁰C.

Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πλέον θερμή ημέρα για την Κρήτη με τις ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες να είναι πάνω από τους 26⁰C στις περισσότερες περιοχές , ενώ οι μέγιστες θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στους 35 έως 37⁰C και αναμενόμενο είναι κατά τόπους να αγγίξουν και τους 40⁰C.

Το ξημέρωμα της Τρίτης θα είναι εξίσου αρκετά ζεστό, η σταδιακή υποχώρηση όμως της θερμής αέριας μάζας θα βοηθήσει πιθανά να υποχωρήσουν λίγο χαμηλότερα οι μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την Τετάρτη αναμένεται υποχώρηση πλέον των υψηλών θερμοκρασιών και επαναφορά τους σχεδόν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στις παράκτιες ζώνες καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο, τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας θα παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο βαθμό δυσφορίας, κυρίως τις βραδινές ώρες, σε σχέση με άλλες περιοχές όπου αν και οι θερμοκρασίες σημειώνουν υψηλότερες τιμές, λόγω των χαμηλών ποσοστών υγρασίας οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ανεκτές.

Από πλευράς ανέμων, στη διάρκεια του ΣαββατοΚύριακου, δεν αναμένεται να σημειωθούν ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη , με εξαίρεση τις ανατολικές περιοχές του Ν. Λασιθίου όπου οι Δ – ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν τις μεσημβρινές ώρες κατά τόπους τα 5 έως και 6 Μποφώρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης οι άνεμοι θα κυμαίνονται στα 2 έως 3 Μποφώρ και τις μεσημβρινές ώρες θα φθάνουν έως και τα 4 Μποφώρ. Την Δευτέρα όμως αναμένεται ενίσχυση των Δυτικών ανέμων στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού και αυτό απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή και για τις θάλασσες αλλά και την επέκταση μιας φωτιά στη στεριά».

ΠΗΓΗ https://www.cretapost.gr/