Το Τυμπάκι δεν ξεχνά τις θηριωδίες των ναζί

Για πρώτη φορά το Τυμπάκι ως μαρτυρική πόλη για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής λόγω της Αντίστασης , πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις μνήμης και συλλογικού αναστοχασμού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Φαιστού στον οποίο υπάγεται το Τυμπάκι και θα συμμετέχουν εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης, ενώ από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας θα λάβει μέρος η Αντιπρόεδρος Claudia Roth, η οποία θα μιλήσει με θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος Καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, με θέμα «Μια Κρητική ιστορία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Κατοχής 1941- 1944».

Το Τυμπάκι αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη με το Π.Δ. 99/ 2000 μαζί με τα γύρω χωριά Καμάρες, Μαγαρικάρι και τα Βορίζια. Η καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι ήταν σχεδόν ολοκληρωτική και εκ θεμελίων.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1942 διατάχθηκαν οι κάτοικοι από τη Ναζιστική Στρατιωτική Διοίκηση εντός 15 ημερών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στην άγρια βαρυχειμωνιά.

Πρόσφυγες πλέον κατέφυγαν σε άλλα χωριά με ελάχιστα αγαθά αφού τους απαγορεύτηκε πλήρως η επαναπροσέγγιση στην πόλη τους.

Με καταναγκαστική εργασία ο στρατός Κατοχής έβαλε τον ντόπιο πληθυσμό να κατεδαφίσει τα σπίτια του Τυμπακίου, εκτός από μικρές εξαιρέσεις και με τα υλικά των οικιών κατασκεύασαν το πολεμικό αεροδρόμιο Τυμπακίου, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τον πόλεμο της Αφρικής.

Συνολικά κατεδαφίστηκαν 1312 κατοικίες, παρέμειναν μόνο 74 στη θέση τους, σύμφωνα με την «Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπίστωσης Ωμοτήτων εν Κρήτη», στην οποία επικεφαλής ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης.

Τα 74 αυτά σπίτια τα χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί Ναζί για τις δικές τους ανάγκες, νοσοκομείο, κτήρια, διοίκησης, κατοικίες στρατιωτικών, εργολάβων, μηχανικών κ.λ.π. Επίσης κόπηκαν 8.000 ελαιόδεντρα.

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή του πολεμικού αεροδρομίου την Γερμανική Κατοχή ήταν καταστροφή στο ευρύτερο περιβάλλον για χιλιάδες στρέμματα εύφορης και πλήρη αλλοίωση τελεσίδικα του φυσικού περίγυρου. Μεταπολεμικά επεκτάθηκε το αεροδρόμιο νότια και ανατολικά της πόλης με συνέπια να την περικυκλώσει.

Οι κάτοικοι του Τυμπακίου μετά το 1945 ξανάχτισαν την πόλη τους αλλά είχαν δεκάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες για μια δεκαετία επιπλέον λόγω των πολλών ναρκοπεδίων που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί εισβολείς.

Ο Δήμος Φαιστού σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τη συλλογική μνήμη και να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα της Γερμανικής Κατοχής που πάλεψαν για την ελευθερία οργανώνει στις 10 και 11 Φεβρουαρίου εκδηλώσεις με τρεις θεματικούς άξονες:

«Στη βίαιη εκκένωση – εγκατάλειψη από τους κατοίκους του και την ισοπέδωση του Τυμπακίου, την διαβίωση του πληθυσμού, την καταναγκαστική εργασία κ.α.
Στα ακριβή στοιχεία των θυμάτων κατοίκων του Τυμπακίου- που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βαρύτατα μεταπολεμικά και σε καιρό ειρήνης, λόγω των ναρκοπεδίων ή του εγκαταλειμμένου πολεμικού υλικού, όπως και των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο της Κατοχής.
Στα στοιχεία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της περιόδου ( 1942 -1951 ) για την κατασκευή του Πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου αλλά και τις συνέπειες».

Το βράδυ του Σαββάτου στις 8 θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ των Μανόλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη, «Το Αμάρι στις Φλόγες».

Την Κυριακή θα λειτουργεί έκθεση πολεμικού υλικού του συλλέκτη-ιστορικού ερευνητή Στυλιανού Γ. Τριπαλιτάκη με την συμμετοχή του ιστορικού Ζαχ. Αντωνάκη.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/