Από τον ατελείωτη ποικιλία των εδεσμάτων της Κρητικής διατροφής

Από τον ατελείωτη ποικιλία των εδεσμάτων της Κρητικής διατροφής σας παραθέτουμε ενδεικτικά και μόνο, μερικά πολύ χαρακτηριστικά της περιοχής μας:

Κρητικό πιλάφι: Ρύζι βρασμένο σε δεδομένη αναλόγία ζωμού από αρνί ή κατσίκι και ντόπιο κοτόπουλο, «σβησμένο» με τοπικής παραγωγής «στακοβούτυρο». Συνοδεύεται από το βραστό κρέας που έδωσε τον ζωμό.
Ντάκος: Κριθαρένιο Παξιμάδι (=διπλά φουρνισμένο ψωμί), με φρέσκια τομάτα, ημίπαχο λευκό τοπικό τυρί (μηζήθρα), ελαιόλαδο, κρητικά βότανα.
Μπουρέκι: Κολοκύθια, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, λευκό τοπικό τυρί τυλιγμένα σε χοντρό φύλλο και ψημένα στο φούρνο.
Καλιτσούνια: Μικρές τηγανητές ή ψητές πίτες που μπορεί να είναι ή με άγρια χόρτα ή με λευκό τοπικό τυρί ή ανάμικτες. Αυτές με το τυρί σερβίρονται και ως επιδόρπιο συνοδευόμενες από μέλι.
Κρεατότουρτα: Αρνί ή κατσίκάκι με μυζήθρα, τυλιγμένο σε ζύμη και ψημένο στο φούρνο.
Ντολμάδες σε αμπελόφυλλα: Μίγμα ρυζιού, φρέσκιας ντομάτας, κρεμμυδιού, φυτικών μυρωδικών και Κρητικού ελαιόλαδου, τυλιγμένο σε φύλλα αμπελιού.
Ντολμάδες σε λάπαθα: Μίγμα ρυζιού, φρέσκιας ντομάτας, κρεμμυδιού, φυτικών μυρωδικών και ελαιόλαδου τυλιγμένο σε φύλλα λάπαθου (“Αγριο πλατύφυλλο χόρτο της περιοχής). – Σερβίρονται με φρέσκο χυμό λεμονιού ή και γιαούρτι.
Μαραθόπιτες: Πολύ λεπτή πίττα που γίνεται στο τηγάνι με γέμιση το αρωματικό μάραθο και κρεμμύδι.
Τσιγαριαστό: Αρνί ή κατσίκι, σωταρισμένο σε Κρητικό ελαιόλαδο.
Χοχλιοί: Σαλιγκάρια τηγανητά και σβησμένα με ξύδι («μπουμπουριστοί») ή μαγειρεμένα στο τσουκάλι με κολοκύθια, πατάτες και φρέσκια ντομάτα.
Σφακιανή πίτα: Πολύ λεπτή πίτα με μυζήθρα. Σερβίρετε σαν επιδόρπιο με μέλι.