Πέρασα προ ημερών πρωινή ώρα από την αγορά και για μια ακόμα φορά μελαγχόλησα

Πέρασα προ ημερών πρωινή ώρα από την αγορά και για μια ακόμα φορά μελαγχόλησα….
Μου ηρθαν εικόνες πολύ παλιές ….Δεκαετία 1960….
Η κίνηση άρχιζε πολύ νωρίς, γύρω στις 0500 οι μαγαζάτορες άνοιγαν τα μαγαζιά τους (οπωροπωλεία τα περισσότερα) και ετοιμαζόταν για τις παραλαβές της ημέρας από τα καταστήματα χονδρικής που βρισκόταν τότε στο Καμαράκι μετά το στενό της Αγίας Παρασκευής….
Πρώτος και καλύτερος ο γιγαντόσωμος Μανωλας με διπλάσιο συνήθως φορτίο από τους υπολοίπους συναδέλφους του που ακολουθούσαν κάπως πιο αργά…ήταν βλέπεις και η ανηφοριά εμπρός από του Γκικα που ‘ζόριζε’ λίγο τα πράγματα…..
Ήταν ο Αλατσας, ο Καλογιος, ο Στελιος (αδελφός), ο Τζατζας , και ο ψηλεας ο Βασίλης…
Άρχιζε λοιπόν η παραλαβή με ζωηρές φωνές εκατέρωθεν….γινόταν και λάθη καμιά φορά οπότε καταλαβαίνει κάποιος τον χαμό που γινόταν στη περιοχή
Μετά τις επτά άνοιγαν και τα υπόλοιπα μαγαζιά της αγοράς
Μαζί τους και τα αρχοντομπακαλικα,, ,ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ του Ν.Μπαλτζακη ,και των αδελφών ΑΛΕΞΙΟΥ, στην είσοδο της αγοράς, οπότε ,άρχιζε η κίνηση που κρατούσε αρκετές ώρες….
Μετά την παραλαβή οι αχθοφόροι άραζαν τα καρότσια έξω από το περίπτερο του Κακεπακη και περίμεναν τα επόμενα αγώγια…δηλαδή το …ντελιβερι της εποχης….
Οι περισσοτεροι νοικοκυραιοι ψωνιζαν από εδώ (δεν υπηρχαν σουπερ μαρκετ) και εστελναν τα ψωνια τους στο σπιτι με αυτους τους τιμιους βιοπαλαιστες….Ουδεποτε θυμαμαι να δημιουργηθηκε προβλημα απωλειας η κλοπης αγαθων….
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ….
ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΛΩ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΑΛΕΤΑΚΗΣ