Μια θυσία που άνοιξε τον δρόμο για να λυτρωθεί η Κρήτη

Συντάκτης:
Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Μία από τις κορυφαίες πράξεις του πολυετούς αγώνα των Ελλήνων, κατά τον 19ο αιώνα, για την ελευθερία, ήταν το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, μια πολυάνθρωπη θυσία που ανάγκασε τις Μεγάλες Δυνάμεις ν’ αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα στο λεγόμενο «Κρητικό ζήτημα».

Πολύ εύστοχα είχε γράψει εφημερίδα της εποχής («Αιών» φ.24.11.1866) ότι το δράμα, που γράφτηκε στη μονή, όταν γίνει γνωστό στην Ευρώπη «θέλει φέρει αποτέλεσμα μεγαλύτερον ή όσον ήθελον φέρει δύο μάχαι μεγάλαι, κερδαινόμεναι υπό των ελληνικών όπλων».

Πραγματικά, σε λίγο διάστημα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες άρχισαν να αφιερώνουν εκτενή άρθρα στον αγώνα των Κρητών, ενώ ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ σε ανοιχτή επιστολή του υπογράμμιζε: «Το Κρητικόν ζήτημα ετέθη πλέον, και θέλει λυθή ως πάντα τα ζητήματα του αιώνος τούτου, υπό το πνεύμα της απελευθερώσεως».

Και μπορεί η επανάσταση του 1866 να μην έφερε στην Κρήτη την πολυπόθητη ανεξαρτησία, έβαλε όμως γερές βάσεις για ν’ αρχίσει, 30 χρόνια αργότερα, η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/arthro/mia-thysia-poy-anoixe-ton-dromo-gia-na-lytrothei-i-kriti